torsdag 4 december 2008

Allas vår favorittrollkarl ska trolla igen

Åh så fantastiskt!

De orden har följt mig sedan jag hörde Brodde uttala dem på nån Brända barnlåt. Så fort jag hör något som har den där speciella blandningen av pretentiöst och korkat brukar jag väsa fram: "Åh så fantastiskt"

Nu ska skolministerna trolla upp lärarnas status igen. Vad menar han? Att vi ska bli betraktade som lite förmer av andra människor eller? Han kan väl inte mena respekten för lärarna.? Då borde han börja med att visa mer av den varan själv.

Hur som helst ska tricket den här gången vara att förändra lärarutbildningarna på något vis. Som vanligt är målet inriktat på det mätbara: läsa, skriva och räkna. Man kan inte nog betona hur viktigt det är att klarar av dessa grunder. Men ändå - det är en farlig tanke han är inne på. Ett totalt betonande av det mätbara i skolan skapar inte de människor vi behöver för de utmaningar framtiden kommer att ställa på oss.

Tillbaka till lärarnas status. Det spelar ingen roll hur Jan Björklund trixar med kosmetikan för yrket, vilka licenser och lämplighetstester han inför. Ett yrkes status står och faller med lönen. Allt annat är flum!

När lärarlönerna blir jämförbara med våra närmast konkurrerande nationer kommer också kvalitén på lärarstudenterna att stiga. Att som framtidsutsikt ha fem års studier och sedan gå ut med 10 000 mindre i månaden än andra som studerat lika länge kan väl knappast locka de skarpaste och mest motiverade hjärnorna. Det förvånar mig att bara 35% hoppar av med de framtidsutsikterna.

Den som vill titta i trollerilådan kan väl titta här

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2143873.svd

Än en gång:

Åh, så fantastiskt!

1 kommentar:

dyermaker sa...

"– Nu kommer vi återigen utbilda lärare som är fokuserade på de första åren och att lära eleverna läsa, skriva och räkna, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp)."

"Upp flyga orden. Stilla tanken står."
(Hamlet, akt III, scen 3)